JAVNI POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA


Osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, učenicima od 5. do 8. razreda, za prijavu na natječaj Škola- prijatelj starijih: ”Uzvratimo osmijehom”, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Udruga Sijede vrijede poziva sve osnovne škole u RH da nam pošalju pisane radove učenika od 5. do 8. razreda u kojima opisuju na koji način izmamljuju osmijeh na lice svojih baka, djedova ili starijih sugrađana. 

Udruga Sijede vrijede želi poticati i unapređivati poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, poticati socijalnu uključenost starijih osoba, promicati razvoj društvene suradnje, međugeneracijske solidarnosti i volonterstva, te senzibilizirati javnost o potrebama starijih osoba. Udruzi sijede itekako vrijede. To su ljudi s velikim radnim i životnim iskustvom koji su često nepravedno isključeni iz svojih okolina te nerijetko osjećaju veliku nepravdu i osamljenost. 

Udruga Sijede vrijede želi to mijenjati. Ovim natječajem želi vidjeti na koji način naše mlađe generacije to mijenjaju ili kako vjeruju da se može promijeniti i kako uvesti te promjene kao novo pravilo naših života.

Udrugu zanima kako vi izmamljujete osmijeh na lice vaših baka, djedova i starijih sugrađana, na koji način ih uključujete u vašu školsku i životnu zajednicu. Neka vaši učenici to zabilježe, pošaljite nam. Nagradit će se opis najkreativnijeg modela rada s učenicima na
dobrobit starijih ali i kvaliteta teksta, kako je opisan, zabilježen, je li na sve ostale uspio prenijeti energiju obavljenog, je li zainteresirao, oduševio, natjerao druge da požele učiniti isto.

Kriteriji za odabir nagrađenih su i inovativnost modela rada sa starijima, uključenost i brojnost učenika, duljina aktivnosti, vidljivost promjena, okolnosti i vrijeme održavanja programa, sve što pridonosi razmišljanju o korisnosti života i rada s drugim generacijama te
potiče učitelje i djecu na raspravu o starosti i starenju.

Tekst se treba sastojati od najviše tri stranice A4 formata s 1800 znakova po kartici, a traženi font je Times New Roman veličine slova 12.

Udruga Sijede vrijede će od pristiglih radova odabrati tri najbolja i nagraditi ih jednokratnim nagradama koje će biti isplaćene na tekući račun škole: u iznosu od 4.000,00 kuna za prvo mjesto; u iznosu 2.000,00 kuna za drugo mjesto; u iznosu 1.000,00 kuna za treće mjesto. 

Prijave se zaprimaju poštom na adresu: Udruga Sijede vrijede, Kraljevec 3, 10000 Zagreb u razdoblju od 25.01. zaključno sa 08.02.2021. godine.

Proglašenje pobjednika biti će objavljeno 15.02.2021. na mrežnoj stranici Udruge www.sijede-vrijede.hr.